Περί Φωτογραφίας και άλλων-Eκπομπή 14η

Ραδιόφωνο


Ασπρόμαυρες φωτογραφίες νέων χειραφετημένων κοριτσιών, ινδάλματα του τότε και αναμνήσεις από τις αλλαγές που ζούσαμε. Και ένα ταξίδι στις ταινίες που έχουν ήρωες φωτογράφους, σε μια εκπομπή που σας παίξαμε αγαπημένες μουσικές και σας μιλήσαμε λιγότερο από άλλες φορές.

Έξω στον ήλιο στην εξοχή εκεί που λαλούν τα αηδόνια,
Κορίτσια βγαλμένα από τους πίνακες του Μανέ μ ανθάκια στο κεφάλι…
Ψαθάκι στα μαλλιά και μια κορδέλα … τρέλα!

Μιας κι είχαμε αρκετό καιρό ν ανοίξουμε το κουτί με τις παλιές φωτογραφίες θα τα ανοίξουμε τώρα…να βγάλω να δούμε μια από τις αγαπημένες μου….
Πρόκειται για αυτήν που εικονίζονται δυο κορίτσια όμορφα σαν την άνοιξη…έφηβες, δεσποινίδες πια με ψάθινα καπελάκια …που έδεναν με μια κορδέλα , μαλλιά κομμένα αλά γκαρσόν… φούστες μοντέρνες …καρώ… η μια ξυπόλυτη και η άλλη με μοκασίνια…δείχνουν στο φακό τα μήλα που κρατούσαν και που προφανώς τα είχαν πάρει μαζί τους στην εκδρομή…τους ίσως να ήταν μια εκδρομή σχολική… ίσως να ήταν και τα μήλα της Εύας….
Πανέμορφες μέσα στην απλότητα τους…υπήρξαν πρότυπο γιατί λάνσαραν έναν μοντέρνο τύπο νέας γυναίκας έτοιμης να κατακτήσει τα όνειρά της και να επιβάλλει την εικόνα της στον κόσμο.

Απελευθέρωση, ζωντάνια, αμφισβήτηση και αντικομφορμισμός σε όλο τους το μεγαλείο «χάρασαν » τη γενιά που ενηλικιωνόταν..

«Η γραμμή όρασής μας στοχεύει στην πραγματικότητα, αλλά το καδράρισμά μας μπορεί να την σχηματίσει σε όνειρο.»
Aπόψε λέω ν αναφερθούμε
σε ταινίες που το σενάριο τους είναι εμπνευσμένο από την φωτογραφία ή τους φωτογράφους και που αποτέλεσαν έμπνευση σε πολλούς για την ενασχόλησή τους με την φωτογραφία.